Nakskovs unge - hvad er Nakskov for os?

Nakskov2030 har taget initiativ, vi har sendt vores unge praktikant ud for at møde Nakskovs egen fremtid - nemlig de unge. Så hvad mener byens egen futurum, egentligt om den?  Turen gik mod Campus Nakskov… Nakskov Gymnasium og HF og Nakskov-CELF (HTX, HHX)Artiklen er baseret på de spurgte unges egne svar og holdninger.  

Nakskov en lille by uden store muligheder  

I mit møde med nogle af Nakskovs andre unge, har der været en fælles holdning til de snævre jobmuligheder og aktivitets mangel, derefter er det byens størrelse generelt, der er et problem. Vi ved jo, at vi intet kan gøre ved byens størrelse eller manglende steder for aktivitets alternativer. Man kunne bygge nye bygninger de steder hvor der er blevet revet ned, gode ideer er der mange af, men alt dette koster penge. En af de unge reflekterede over den måde - Nakskov og Lolland kommune bliver brugt som en form for “skraldespand” af andre kommuner.  Med dette mente den unge ikke noget ondt mod nogle bestemte. 

 Nakskov har langt flere kvaliteter end vi tænker over  

Selvom man skulle tro, at de adspurgte unge generelt ville ønske, at Nakskov var som storbyerne, med mange butikker, cafeer, restauranter og mødesteder, findes der også de unge, som ser Nakskov i et andet lys og fremhæver en del af de kvaliteter, som vores by har. Vi er et land omringet af vand, det udnytter vi her i Nakskov. Vi har to roklubber og på Hestehovedet kan man nu få undervisning i kitesurfing og paddling. Her kan man både leje udstyr og få guidede ture. Vi har en ungdomsskole der tilbyder forskellige aktiviteter som - Art, basketball for piger / drenge, Drama/Theater, knallertværksted etc... Ungdomsskolen tilbyder derudover ture til f.eks. Bornholm i sommerferien og rundt i Danmark.

Det er tankevækkende, hvor lidt vi unge ved om de muligheder der findes, da vi ser mange begrænsninger. Det siger noget om hvor meget interesse, man viser for den by, man nu bor i eller går i skole. Jeg har snakket med en 2.g’er, som mener at Nakskov er en pæn by, og ikke for stor, men tilpas størrelse - jeg mener det samme. Nakskov kan være beskidt til tider, vi er ret kendt for at have mange hundelorte på fortovene, men det er jo ikke selve byens skyld, men menneskerne som er ligeglade med, hvad de smider eller efterlader. Hvis man kunne nyde livet på en anden måde end ’’bare’’ butikker, cafeer og bymidten, findes der noget i Nakskov, som ingen af de adspurgte unge nævnte - den smukke natur, vi er så heldige at have, vi har det luksuriøst. Den mængde af natur som vi har omkring os, skal ikke tages forgivet. Desuden er boligpriserne ingenting i forhold til storbyerne, og derfor kan vi få flere kvadratmeter for pengene, hvilket åbner mulighed for andre ting som - havearrangementer og fest / hygge hjemme hos vennerne.  

Det er lidt trist, at vi er så optaget af hvad andre har, og sammenligner det med vores eget, at vi glemmer, hvor godt vi egentlig selv har det. 

’’Flere aktiviteter. Der er en svømmehal, bowlingcenter og så er der Hestehovedet. Der er ikke meget andet at lave i Nakskov." 
1.g’er - Nakskov Gymnasium og HF 

 "Et sted man kan forholde sig, spisesteder, træningscentrere og flere fritidsmuligheder - som ballet." 
1.g'er - Nakskov Gymnasium og HF 

"Hvis jeg skulle flytte tilbage. Skulle der meget mere til, flere mennesker og butikker, der skal bare være mere af alt. Byens størrelse har meget med det at gøre, det er lidt for småt til mig. "
1.g'er - HHX 

"Jeg kan godt lide at mange kender hinanden, og at man nemt møder venner rundt omkring i byen." 
1.g'er - HHX