Vejlegade 6

Bygningens historie 

Vejlegade 6 er den anerkendte komponist August Ennas fødehjem. Han blev født i Nakskov som søn af en skomager. August Enna fik sit gennembrud med operaen Heksen opført på Det Klg. Teater i 1892 og sidenhen havde han stor succes med flere andre operaer. Han slog sit navn fast internationalt og var på den tid den mest kendte danske komponist i udlandet.

Gennem tiden har Vejlegade 6 været hjem for flere forskellige forretninger for eksempel åbnede der i 1977 en frimærkehandel ved navn Mariehønen, den eneste af sin slags på Lolland og en bogbinderforretning Chr. Arnstrup Bogbinderi.

Formål med istandsættelsen

Projektet i Vejlegade 6 har haft til hensigt at genskabe en harmonisk facade, hvor underetagen er blevet indrettet til beboelse.

Istandsættelsen er helt i tråd med de muligheder, der er kommet med lokalplanen for Nakskov Bymidte, der blev vedtaget i efteråret 2021. Som i alle andre købstæder er handelslivet i Nakskov under forandring, og handelen koncentreres i områderne omkring Axeltorv, Søndergade og Nygade. Derfor er det nu muligt at omdanne butiksfacaderne i Vejlegade til beboelse – et udseende mange oprindeligt har haft.

Før istandsættelsen

Huset er opført i 1850, som et trefags byhus i to etager med teglbelagt sadeltag. Bygningens facade er senklassicistisk, og det tydeligt set på bygningens overetage, der har trukne indfatninger, hovedgesims og gesimsbånd. Underetagen har været indrettet som butik samt med dør til opgang. Det har ikke været muligt at finde fotos, der kan dokumentere, om underetagen har været ombygget.

Istandsættelsen

Bygningens facade er afrenset og der er udført pudsreparationer på 1. sal. Stueetagen er blevet muret om og pudset op for at skabe en beboelsesfacade. 

Taget er blevet udskiftet med nye, røde vingetagsten.

Vinduerne er blevet skiftet til koblede korspostvinduer (en variant af dannebrogsvinduet) med torudede underrammer.

Vinduerne samt kvist er blevet malet i klassik mørkegrønne toner og facaden i en lys umbra (stengrå), der imiterer natursten. 

Ejendommens farver passer i farvesætningen til de tilstødende facader.  

 

Kildehenvisninger 

E + N Arkitektur A/S

August Enna | lex.dk – Den Store Danske