Havnebygningen

Havnebygningen har – som navnet antyder – været Nakskov Havns hovedkvarter. Den er bygget med plads til havnens kontor, til dens personale og til dens gods. Desværre er den for længst blevet for lille til sit oprindelige formål, og aktiviteten har været begrænset, siden Havnens folk flyttede til nye faciliteter på havnens sydside.

Havnebygningen er en arkitektonisk perle, der har bevaret sin harmoniske helhed og som er proppet med sjove detaljer fra dens maritime historie.

I fremtiden skal Havnebygningen være et naturligt mødested for byens borgere og det oplagte sted at begynde for byens gæster. Derfor skal den renoverede bygning rumme:
  • Et besøgscenter, der bl.a. skal rumme lokal turismeformidling i form af et inspirationspunkt, hvor turisten kan få oplysninger om lokale tilbud inden for overnatning, shopping, oplevelser og gastronomi.
  • En udstilling, der formidler byens og fjordens fantastiske historie. Det skal være en udstilling bygget op efter moderne formidlingsprincipper, og den skal ikke mindst give appetit på selv at gå på opdagelse i nærområdet.
  • En café og restaurant, hvor der bliver mulighed for at få et måltid mad eller en kop kaffe. Planen er, at caféen skal drives i sammenhæng med hotel i Toldboden, så gæsterne vil være en blanding af hotelgæster, besøgende i udstillingen og lokale borgere.
  • Et mødested, hvor foreninger og frivillige kræfter kan holde møder eller samles i uformelle rammer.

Status på projektet

Arbejdet med Havnebygningen blev startet med afholdelse af arkitektkonkurrencen for Nakskov Havn. Den blev vundet af et hold med Erik Brandt Dam Arkitekter i spil.

Fra arkitektkonkurrencen og frem til nu er der gennemført et stort arbejde med at præcisere indholdet i bygningen og med at sikre, at alle de tiltænkte funktioner også kan passes ind i de kvadratmeter, der er til rådighed. Det er sket i samarbejde med de kommende brugere, det vil primært sige ejeren af Toldboden / hotelprojektet og Museum Lolland-Falster, der skal drive Havnebygningen i fremtiden – herunder udstillingen og besøgscenteret.

Erik Brandt Dam Arkitekter er som vinder af konkurrencen rådgiver på den arkitektfaglige del af projektet, og i sommeren 2023 blev Strunge Jensen tilknyttet som ingeniører på projektet.

Rådgiverne er i gang med at udarbejde det endelige projekt med henblik på udbud af opgaven.